Det bliver sagt
- Anna og Maiken
- Mar 1, 2016
- 3 min read

1. Analyser uddragets komposition: Hvad er fortællingens nu og hvilke nedslag i Kristians liv foretages der?
Uddragets nu er når Kristian er 17 år gammel. Der reflekteres frem til hvordan han har det nu, men fortællingen foregår da Kristian er 17 år og er sammen med en pige som han godt kan lide. De hygger sig og har det sjovt, men så kommer de ind på hans ar hvilket bringer dårlige minder tilbage. Meget af fortællingen er flashbacket til hans ferie i Frankrig da han var 9-12.
Det er muligt for Kristian at reflektere frem til nutiden i sin fortælling om ham selv som 17-årig da det er en selvbiografi. Sådan set er deet første nedslag i fortællingen hvor han har været til fest og nu er på et værelse med den her pige. Fortællingen om dette leder så historien videre til hans ferie i Frankrig. Indimellem begge disse historier kommer forskellige fortællerkommentare som viser at han skriver det et stykke ude i fremtiden da han kan se hvorfor han gjorde bestemte ting, og han har en forståelse for sine tanker. Han forklarer sin egen historie næsten som om han snakkede om en anden, selv om det er skrevet i 1. person.
Den aller sidste passage handler om nutiden så på den måde kunne fortælliningens nu også være når han skriver det ned.
2. Hvilken rolle spiller arret i uddraget? For barnet Kristian, den unge Kristian og den voksne fortæller Kristian? Kom i den forbindelse ind på hvordan arret beskrives.
Da Christian var barn var han fascineret af ar. Han havde haft en action figur med et ar som havde set sejt ud. Han syntes at det så sejt ud, og han vil gerne have ar selv. Hans eget ar bliver dog skyffende og grimt.
Efter Gustavs misbrug ser Kristian ikke arret som andet end et minde om ham. Det var Gustavs skyld at det ser ud som det gør - da han ikke ville tage til lægen med det.
Da Kristian bliver ældre bliver arret et symbol på den tid i sit liv hvor Kristian blev misbrugt. Han hader det da det både er grimt og det minder ham og om Gustav. Kristian skammer sig over arret. Han vil gerne have det fjernet da det gør ham sur og ked at kigge på det, men han er pinligt berørt over hvad Gustav har gjort, og over at han reagerer så stærkt på et ar.
4. Erindringsbogen Det bliver sagt handler om pædofili. Er der noget i uddraget om arret, der afslører dette tema?
"Gustav var bare en voksen, og dem skulle jeg lytte til. I øvrigt vidste han tilsyneladende besked."
Citatet viser at Kristian, som barn, ikke tvivlede på hvad Gustav sagde og gjorde. I hans verden havde voksne altid ret, og hvis de sagde noget man ikke forstod så gik man bare med på den.
I uddraget fremstår Gustav som et form for værge for Kristian. Det er Gustav de går til når han har slået sig. Gustav kunne til et hvis punkt bestemme over Kristan, som en forældre.
Dette kunne også spille ind over misbruget. Kristian har nok ikke vist hvordan han skulle afvise Gustav. Hvis Gustav mente at det var det der skulle ske, så havde han nok ret - selv hvis Kristian ikke forstod det, eller kunne lide det.
3. Diskuter hvorfor selvbiografier kan have et terapeutisk sigte, dvs. at man fortæller om traumer med en særlig hensigt?
Når man snakker med en terapeut fortæller man om sine oplevelser og sit liv. Så kan man derefter fortolke det og sætte finger på de begivenheder der er skyld i ens problemer.
I en selvbiografi klarer man begge de opgaver selv. Man skriver alle de oplevelser som står særligt frem i ens liv. Der fortolker man så på dem og vælger de vigtige ud. Det kan være en hjælp at forstå hvorfor man er som man er. Det kan være en fordel at dele sine oplevelser så han ikke skal sidde med alle tankerne i sit hoved. Det hjælper med at forstå at en barn ikke kunne have gjort for hvad der blev gjort mod ham. Det var ikke hans egen skyld - selvom det måske kan føles sådan når man overanalyserer situationen i sit hoved.
Oven i det giver bogen Kristian en chance for at sætte negativ fokus på Gustav og pædofile i det hele taget.
Comments