Bagsidetekster
- Maiken
- Feb 10, 2016
- 2 min read

Bagsideteksten til Persepolis Min Iranske Barndom lyder sådan:
"MIN IRANSKE BARNDOM er Marjane Satrapis begavede, humoristiske og gribende erindriger om sin opvækst i Iran under den islamiske revolution i 1979. I kraftfulde sort-hvide tegneserier fortæller hun om sit liv i Teheran, fra hun var seks til fjorten år gammel - en periode, der rummer shahastyrets fald, den islamiske revolutions triumf og en opslidende krig mod Irak - men også et hverdagsliv for et barn i en familie.
Som eneste datter at et politisk engageret marxistisk ægtepar og efterkommer af en af Persiens sidste kejsere blev Marjane Satrapi et nærværende vidne til sit lands historie. Den lille Marjane havde faldne kejsere, offentlige piskestraffe og revolutionshelte på nethinden af sine barneøjnem og gennem hendes erindringer lærer vi - som hun gjorde dengang - både landets og hendes egen usædvanlige familie historie."
Bagsiden til Persepolis Teheran Tur-Retur lyder:
"I 1984 sender Marjanes forældre den 15'årige rapkæftede pige ud af Iran for ar skåne hende for fundamentalismens grusomheder og krigen mod Irak. Langt fra sin familie og sine venner indleder Marjane en ny tilværelse i Wien, hvor hun møder teenagårenes fristelser og udfordringer. Selv om hun indimellem fornemmer en vis samhørighed med andre utilpassede unge, føler den iranske pige sig mere og mere fremmedgjort. Eter studentereksamen fra Den Franske Skole giver hun efter for et voldsomt savn efter sin gamle tilværelse i Teheran og rejser hjem.
Mange ting har imidlertid forandret sig i Iran, og hjemkomsten bliver vanskelig. Marjane er skamfuld over, hvad hun opfatter som sin personlige fiasko i Wien, ig hendes smertefulde erkendelse af, at hun føler sig som en fremmed både i sit hjemland og i udlandet, får hende til at lukke sig inde i sig selv.
Kun langsomt lader Marjane fortiden slippe sit tag. Hun forelsker sig og indleder kunststudier på universitetet i Teheran - men selv croquismodellerne skal posere fuldt tildækkede, og den altomfattende undertrykkelse og statsautoriserende chauvinisme får den unge kvinde til at overveje, om un har en fremtid i Iran."
Comments